Románc

_fgym20060407VacFehér György Miklós Románc című alkotása 2009-ben készült, mint első versenyműve, a tragikus körülmények között elhunyt fuvolás tanítványa (M.D.) emlékére. Eredetileg fuvolára és kisméretű szimfonikus zenekarra íródott (2 klarinét, 2 fagott, 2 kürt, vonósok), majd 2011-ben a nonett (fuvola szóló, 3 klarinét, basszusklarinét, 2 hegedű, brácsa, gordonka, nagybőgő), illetve a zongora és vonós négyes kíséretes változata is elkészült.

A Románcról a szerző gondolatai: ” egyes részletei különös figyelmet igényelnek az előadóktól, mivel ezeken a helyeken a szólóhangszer a kísérő hangszerekkel kamarazene-szerű helyzetbe kerül.  A mű másik próbaigényes jellemzője az, hogy több tempóváltást, karakterváltást tartalmaz. Nagyon fontos, az ihletett, szép hang, és a tökéletes koncentráció, hogy a bonyolult összjátékok precízen megvalósuljanak.”

Először 2010-ben játszottam Fehér György Miklós Fuvolaversenyét, majd azt követően több alkalommal más-más kísérettel mutattam be. A mai napon, 2015. március 16-án csendül fel először szimfonikus zenekarral a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola Cs. Nagy Tamás termében. A hangverseny Fehér György Miklós szerzői estje, melyen számos más kompozíció is felcsendül. Többek között a monumentális és impozáns Rákóczi-nyitány, vagy a Szolyva-szonáta.

A zeneszerző vendége Hartl Bence, a koncerten közreműködik a S.W.A.T gitár együttes, a Túri trió, és még sokan mások. A Váci Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.