Lomtalanítás

lomtalanítás2Hasznos? Haszontalan? Idegőrlő? Megnyugtató, hogy “legálisan” elviszik a hulladékot?
Kérdések sokasága merült fel bennem a minap, amikor már kora reggel a pakolással járó zajok hallatszottak.Tudom a téma nem igazán a kultúrával foglalkozó blogom lapjaira való, mégis nézze el nekem az olvasó, hogy picit “kikacsintok”. Véleményem szerint a lomtalamítás igen hasznos módja annak, hogy az emberek legálisan szabaduljanak meg feleslegessé vált kacataiktól. Legalábbis jobb, mintha egy közeli erdőbe, vagy más elhagyatott területre vinnék el. Azonban sajnos ez Magyarországon, vagy legalábbis, itt Budapesten egyszerűen katasztrofális rituálévá vált! Évről évre pedig csak romlik a helyzet. A mai nap tapasztalatai, pedig komolyan elgondolkodtattak, mi lehetne a megoldás a lomtalanításnak nevezett káosz emberibb, kultúráltabb megodására…
lomtalanításAzt hiszem nem kell részleteznem, mi uralkodik ilyenkor egy-egy utcában. Fél méterenként szemét hegyek, olyan holmikkal, hogy az ember lánya elgondolkodik, eddig hol tárolták ezeket. Nem tudtam a járdán végigsétálni a lányommal, mert össze-vissza volt dobálva minden. Alig lehet az utcában végigmenni autóval (egyirányú szűk utcácskában lakunk) mert a furgonok, az utánfutós autók egymás után állnak, míg  és tulajdonosaik összepakolják a feleslegesebbnél feleslegesebb holmikat. Ám, ha esetleg nem ért még ide az autó, “vigyázó szemek” felügyelnek a megszerzett zsákmányra. Sőt volt olyan, hogy valaki már egy héttel ezelőtt leláncolta a rendszám nélküli utánfutóját a villanyoszlophoz, s ma tele pakolva vitte tovább. Reggel óta folyamatosan pakolnak, csörömpölve dobják félre, ami számukra nem tetsző.
A probléma talán ott kezdődik, hogy ennyi időt hagynak ezeknek az embereknek a dolgok elhurcolásához. Lehet itt fenyegetőzni börtönnel, bírságokkal, de úgy vélem, nem lesz változás. Nem ez a megoldás. A kukás autóknak egy nap csak pár utcát kellene végigjárni, s a lakosságnak két órás intervallumot megadni a kipakolásra. Hosszabb idő volna a lomtalanítás az biztos, nem egy hét alatt zajlana egész Budapest lomtalanítása, de talán nem lenne ez a borzalmas és dühítő káosz. Vagy talán egyáltalán nem kellene Magyarországon a lomtalanításra lehetőséget adni, mert itthon egyszerűen nincs meg az alapvető szociális viselkedési norma, ezen tevékenység kultúrált, civilizált lebonyolítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.