Először a felújított Erkel színházban

Erkel_Szinhaz_fill_616x306Ebben az évadban utoljára, november 23-án mutatták be a két egyfelvonásos operát, Vajda János Márió és a varázsló, valamint Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című alkotását. Nagy várakozással tekintettem az este elé több okból is. Helka megszületése óta, most mozdultunk ki először kettesben a férjemmel, ráadásul egyik kedvencem Bartóknak ez az operája és nem utolsó sorban, kíváncsiságom igazi oka Bretz Gábor, akit hangja, színpadi megjelenése és művészi alázata miatt is nagyra becsülök.
A színház kívül-belül megszépült, igazán impozáns épület képét nyújtja, ahogy a szűk mellékutcákból a nagy térre ér az ember. Picit zavart a kettősség, ahogyan az extrán kivilágított lépcsőrengeteg után az előtérbe, majd a ruhatárhoz érünk, ott ugyanis meglepően kevés a világítás, és sajnos ugyanezt éreztem az emeleti, hatalmas teremben, melyben a büfé kapott helyett. Az akusztika azonban csodálatos. Zenész füllel hallgatva ugyan a zenekar olykor elnyomta a szólistákat, de nem tudom pontosan mindez minek tudható be; talán a rendező nem figyelt arra, hol is álljon a szólista a legideálisabb hangzás érdekében, talán a színpad elejére leengedett átlátszó vékony függöny, az énekesek hangját csillapító effektusa bizonyult túl erősnek, esetleg a zenekar volt néha túl hangos, bár ez utóbbit tartom a legkevésbé valószínűbb magyarázatnak…és nem is bántom a zenekart. Nagyon tetszett a Héja Domonkos által vezetett együttes, akik a dinamikával, hangszínekkel érzékenyen, sokszínűen bántak. A legutóbbi Operaházbeli látogatásunkkor, a Carment hallgatva a zenekar sajnos több kivetnivalót is hagyott maga után, azonban most igazán tisztán, odafigyelve muzsikáltak, elérve azt, hogy csak a színpadon történtekre figyeljek, s ne a zenekari árokban hallottakra
Az est Vajda kompozíciójával kezdődött. Noha még fel sem csendült az első akkord, fura volt, hogy teljesen a színpad elején középre törökülésbe leült kamerával egy fekete ruhás úriember. Először azt hittem, felveszi a produkciót és csak onnan lehet igazán életszerűen visszaadni az előadást. Engem személy szerint nagyon zavart.
Majd pár perccel az opera megkezdése után értettem meg, hogy ez egy rendezői ötlet, a színpadon történteket, párhuzamosan kivetítik a szereplők háta mögé, így kvázi rávilágít a cselekmény fontosabb momentumaira, valamint Cipolla varázsló is hatalmasabbnak, félelmetesebbnek hat, – legalábbis a rendező elképzelése szerint.
Még sosem tapasztaltam, hogy egyazon este, két rendezés ugyanattól a személytől ennyire megoszt engem. Galambos Péter elgondolása a Márió és a varázslóról egyáltalán nem tetszett, míg A kékszakállú rendezői koncepciója igen.
Vajda János zenéje, dallamvilága az első perctől sodró, változatos, izgalmakkal, egyedi hangzással teli. A történetet jól ismerjük Thomas Mann tollából, ennek ellenére, vagy talán éppen ezért egyáltalán nem tudtam beleélni magam Galambos Péter rendezésébe; annyi megfejtésre váró utalás, burkolt célzás “jött” velem szembe, hogy egy idő után csak Bretz Gábor basszusának sokszínűségére figyeltem, a történet pedig mellékessé vált a sok értelmetlen ötlet kapcsán. Cipolla inkább hasonlított Bin Ladenre, mint egy varázslóra, az illuzionistáért rajongó és csodára váró közönséMarió és a varázslóg soraiban ott ült Lara Croft, több Marilyn Monroe hasonmáson át Liszt Ferencig, az űrlénytől Elvis Presley-ig mindenki. A legnagyobb abszurd pedig az volt, mikor Márió ( Nagy Ervin) hipnózis alatti szerelmi vallomását, a varázsló arcára felhúzott Angelina Jolie-t ábrázoló maszknak rebegi el… még sorolhatnám megdöbbenéseimet, de nem teszem. Nagy Ervin viszont ismét bizonyította színészi kvalitását.

A szünet után kíváncsian és bizakodva ültünk vissza Dáviddal. Reméltük Bartók operája nem lesz ennyire kitekerve. Már az első pillanatokban megnyugodtam. Éreztem, érdemes lesz végighallgatni és figyelni a színpadi képet. A rendezés ezúttal sokkal közelebb állt hozzám. Azonban a mai napig nem értem az egész opera végjelenetét, amikor bár Juditot múmiaként, befáslizott fejjel már bezárta a többi nő közé Kékszakállú, az asszony visszatér a színpadra, kinyit egy ablakot, amelyen beszökik a fény, majd megsimogatja és betakarja a fotelba dőlt Kékszakállút. Nem értem, miért sugallja azt, mintha a herceg az opera által megelevenedett történetet csak álmodta volna?! Itt egy picit vissza kell térnem a Márió és a varázsló Galambos Péter rendezéséhez, hiszen annak a vége is nyitott kérdés marad. Hasonlóan zárja a rendező a történetet, ugyanis ott Márió az, aki egyedül marad a sötét színpadon, majd hirtelen egy kis reflektort kapva, hirtelen felül, és rémülten körbe tekint, majd sietve elhagyja a színpadot. Elnézést, de nem értem. :)

Visszatérve Bartók darabjához; tetszett a díszlet, a háttA Kékszakállúérbe világított képek, melyek a hét ajtó titkait mutatták, még a kulcsként szolgáló papírokkal teli mappákkal is tudtam azonosulni. Mester Viktória, mint Judit és Bretz Gábor, a Kékszakállú, hangja, színészi alakítása lenyűgözött, magával ragadott. Hihetően megtöltötték a darabot szerelemmel, indulatokkal, gyötrő, viaskodó érzelmekkel. Bartók zenéje pedig még mindig megborzongat. Ahogyan visszaadja a férfi és nő kapcsolatának ezer és ezer arcát, ahogyan felépíti az opera hangzásvilágát a történettel párhuzamosan, újra és újra lenyűgöz.
Hatásos volt Bartók darabjával zárni. Ilyenkor akarva-akaratlanul is tovább gondolkodik a hallgató a történeten…

fotó: Puskel Zsolt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.